Μικροβιολόγος δίνει απαντήσεις για την εξέταση του covid 19

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν πρέπει να κάνουν την εξέταση για τον ιό Covid 19. Γνωστός μικροβιολόγος της Ρόδου μίλησε στο rodos info news και δίνει απαντήσεις σε όλους αυτούς.

  • Να ξεκινήσουμε κατ΄αρχήν στο αν πρέπει να γίνει εξέταση γιατί έχουμε ακούσει πως δεν χρειάζεται να γίνει απ’ όλους. Ισχύει?
  • Πράγματι δεν υπάρχει λόγος. Οποιος έχει τα συπτώματα (πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, μυαλγίες, καταβολή) μένει στο σπίτι και επικοινωνεί με τον γιατρό του. Δεν είναι σωστό να πάει στο νοσοκομείο γιατί έτσι μεταφέρει και σε άλλους τον ιό (αν έχει). Θα έλεγα ότι κάτι παρόμοιο έγινε και στην Ιταλία και υπήρξε αυτή η μεγάλη έξαρση.

Για αυτούς που θα κάνουν την εξέταση και βρεθούν θετικοί θα πρέπει να απομονωθούν και να  απομονωθούν για τουλάχιστον 14 μέρες σπίτι τους. Τονίζεται ότι σε άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα το τεστ δε γίνεται.

Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν σοβαρή πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σήψη και σηπτικό σοκ και θάνατος. Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

⌈  Να σημειώσουμε εδώ πως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει θέσει σε λειτουργία την τηλεφωνική γραμμή βοηθείας 1135, η οποία επί 24ώρου βάσεως θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορονοϊό. ⌋

Η εξέταση πρέπει να γίνει σε οργανωμένες κλινικές και εργαστήρια με ειδικούς χώρους απομόνωσης και με κατάλληλα μηχανήματα/προσωπικό!

Βέβαια η βασική οδηγία του ΕΟΔΥ προς όλους μας είναι να μην υπάρχει πανικός και να μην προσφεύγουμε να κάνουμε τεστ για κορονοϊό.

  • Το ποσό της εξέτασης πιο είναι?
  • Υπάρχουν εξετάσεις σε τρία επίπεδα. Μοριακή ανίχνευση, ανίχνευση αντιγόνου και τέλος αντισωμάτων του ιού. Η εξέταση που θέλει την διάγνωση είναι μορριακή (PCR). Σε αυτήν οι τιμές κυμαίνονται από 140 έως 180 ευρώ.

Το τεστ ακόμη αν κάποιος επιλέξει να το κάνει επειδή του το σύστησε ο γιατρός του, σε κάποιο ιδιωτικό εργαστήριο, θα πρέπει αν γίνεται είτε σε δομή υγείας που διαθέτει χώρο απομόνωσης είτε να ληφθεί δείγμα κατ’ οίκον. Δεν είναι παράλογο μαζί με αυτό το τεστ να γίνεται και της γρίπης καθώς τα συμπτώματα σε μεγάλο βαθμό είναι κοινά.

  • Σε ποια δημόσια νοσοκομεία γίνονται εξετάσεις?
  • Όσον αφορά σε δημόσια νοσοκομεία, το τεστ δε γίνεται σε όλα. Συγκεκριμένα εξετάσεις γίνονται στα 7 εργαστήρια αναφοράς Παστέρ, Μικροβιολιολογικό Εργαστήριο ΕΚΠΑ, στο ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, Ρίο, Αττικόν και Λάρισα.

Για να σταλεί δείγμα όμως σε αυτά θα πρέπει ο δυνητικός ασθενής με κορονοϊό, να πάει σε νοσοκομείο και αφού φανεί ότι όντως είναι ύποπτο κρούσμα, θα ληφθεί δείγμα (ρινοφαρυγγικό επίχρισμα). Στη συνέχεια θα πρέπει να απομονωθεί και αφού διαπιστωθεί αν είναι θετικός είτε θα νοσηλευτεί είτε θα απομονωθεί για τουλάχιστον 14 μέρες σπίτι του.  Επαναλμβάνω πως αν υπάρχει υποψία για κρούσμα να απευθύνονται στον ΕΟΔΥ (τηλέφωνο 1135) ή σε γιατρό και ακολουθεί τις συστάσεις του.

  • Εξέταση γίνεται κατ΄οίκον?
  • Βεβαίως! Δεν πάμε στα νοσοκομεία ούτε στα ιατρεία. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να μεταφέρουν το ιό εκεί.

Στο site eody.gov.gr έχει αναρτηθεί η πρώτη στατιστική μελέτη που αφορά την Ελλάδα μέχρι τις 20 Μαρτίου. Ηρεμία χρειάζεται, υπομονή, μένουμε σπίτι και αν έχουμε τα συμπτώματα επικοινωνούμε με τον γιατρό μας.

———

Πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός;
Το νέο στέλεχος κορωνοϊού, εξαπλώνεται από άνθρωπό σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα και  τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2-5 ημερών (μέγιστο χρονικό διάστημα 14 ημέρες) από τη μόλυνση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κάθε ασθενής κολλάει  1,4 – 2,5 άλλα άτομα (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα). Πληροφορίες και από emedi.gr