Τραμπ: Κόβει την ετήσια βοήθεια 4 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ – Τι συμφώνησε με τον Νετανιάχου

0
9
President Donald Trump, left, gestures as Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu leaves the West Wing of the White House, Monday, April 7, 2025, in Washington. (AP Photo/Mark Schiefelbein)

Μιλώντας στην εκπομπή «Fox & Friends» του Fox News, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι η συμφωνία έχει επιτευχθεί εδώ και μήνες, καθώς, όπως εκτίμησε, το Ισραήλ δεν χρειάζεται πλέον τη συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση

«Όσον αφορά τις πληρωμές προς το Ισραήλ, ο Μπίμπι Νετανιάχου και εγώ έχουμε κάνει μια συμφωνία. Δίνουμε στο Ισραήλ 4 δισ. δολάρια τον χρόνο και συμφωνήσαμε πριν από μήνες ότι αυτό θα σταματήσει», δήλωσε.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε κατηγορηματικός για το χρονοδιάγραμμα, διευκρινίζοντας πάντως ότι η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει να προσφέρει εκ νέου βοήθεια στο Ισραήλ εφόσον προκύψει ανάγκη.

«Έχουμε ήδη συμφωνήσει ότι μέχρι το τέλος του έτους δεν θα πληρώνουμε πλέον το Ισραήλ. Θα το βοηθήσουμε, όμως, εάν χρειαστεί», ανέφερε.

Παρά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, δεν υπήρξε άμεση τοποθέτηση από το γραφείο του Νετανιάχου που να επιβεβαιώνει τη συμφωνία.

Ποια βοήθεια προς το Ισραήλ αφορά η συμφωνία

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι ποιο ακριβώς πρόγραμμα αμερικανικής χρηματοδότησης εννοούσε ο Τραμπ. Η διευκρίνιση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η υφιστάμενη συμφωνία στρατιωτικής βοήθειας μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ προβλέπει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα.

Συγκεκριμένα, βάσει δεκαετούς μνημονίου κατανόησης, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2019-2028, οι ΗΠΑ παρέχουν ετησίως 3,8 δισ. δολάρια στο Ισραήλ. Από αυτά, 3,3 δισ. προορίζονται για στρατιωτική χρηματοδότηση και 500 εκατ. για κοινά προγράμματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο εκπνέει το 2028, ενώ έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις σχετικά με τη μορφή που θα μπορούσε να λάβει η αμερικανική υποστήριξη μετά τη λήξη του.

Επομένως, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η συμφωνία που επικαλέστηκε ο Τραμπ αφορά την υφιστάμενη στρατιωτική βοήθεια ή κάποια διαφορετική χρηματοδοτική ρύθμιση. Ούτε έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής επίσημο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ θα εξακολουθήσει να έχει τη δυνατότητα να αγοράζει αμερικανικά οπλικά συστήματα.

«Μπορούν να αγοράζουν ό,τι θέλουν. Μπορούν να αγοράζουν ό,τι θέλουν. Το ίδιο και η Ευρώπη. Κατασκευάζουμε τα καλύτερα όπλα στον κόσμο», υποστήριξε.

Η θέση του Νετανιάχου για την αμερικανική βοήθεια

Η προοπτική σταδιακής απεξάρτησης του Ισραήλ από την αμερικανική στρατιωτική χρηματοδότηση είχε τεθεί και από τον ίδιο τον Μπενιαμίν Νετανιάχου τους προηγούμενους μήνες.

Σε συνέντευξή του στο CBS τον Μάιο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε εκφράσει την επιθυμία του να περιοριστεί σταδιακά η εξάρτηση της χώρας του από τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, με ορίζοντα δεκαετίας.

Τον Ιούνιο, μάλιστα, σε επιστολή του προς μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, είχε υποστηρίξει ότι έχει έρθει η ώρα το Ισραήλ «να περάσει από τη θέση του αποδέκτη βοήθειας σε εκείνη του εταίρου».

Ωστόσο, οι προηγούμενες τοποθετήσεις του Νετανιάχου δεν συνιστούν από μόνες τους επιβεβαίωση της νέας συμφωνίας που ανακοίνωσε ο Τραμπ.

Η πολιτική πίεση στις ΗΠΑ για τη στήριξη του Ισραήλ

Ο Τραμπ συνέδεσε ευθέως την απόφαση με την πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό των ΗΠΑ, κατηγορώντας την αμερικανική Αριστερά ότι αξιοποιεί τη χρηματοδότηση προς το Ισραήλ για να ασκεί κριτική στους Ρεπουμπλικανούς.

«Η Αριστερά χρησιμοποιεί την πληρωμή των 4 δισ. δολαρίων, την οποία όλοι γνωρίζουν και δεν είναι μυστικό, ως ένδειξη αδικίας, και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό», δήλωσε.

«Τους δίναμε 4 δισ. δολάρια, τους τα δίνουμε ακόμη, αλλά αυτό σταματά στο τέλος του έτους. Γιατί; Επειδή δεν τα χρειάζονται», πρόσθεσε.

Η τοποθέτησή του έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η αμερικανική κοινή γνώμη εμφανίζεται ολοένα πιο επιφυλακτική απέναντι στη στήριξη του Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας το 2023.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Κουίνιπιακ που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2026, το 48% των Αμερικανών ψηφοφόρων θεωρούσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν υπερβολικά το Ισραήλ. Το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των Δημοκρατικών έφθανε το 66%.

Η μεταβολή είναι ιδιαίτερα αισθητή σε σύγκριση με το 2017, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονταν στο 16% και στο 20%.

Η αλλαγή στάσης αποτυπώνεται και στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος. Υποψήφιοι που ασκούν κριτική στο Ισραήλ κερδίζουν προκριματικές εκλογές, ενώ ακόμη και μετριοπαθείς βουλευτές εμφανίζονται περισσότερο πρόθυμοι να αμφισβητήσουν τη μακρόχρονη αμερικανική πολιτική υποστήριξης προς τη χώρα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here