ΤΑ/Π FIUME 1500 Τ. 1930 – 1942

Σύμφωνα με την αναφορά (προς την εταιρεία του πλοίου, στις 12/10/42) του διασωθέντος Υποπλοίαρχου Silvio KASTELIC, το χρονικό της βύθισης έχει ως εξής:
« Στις 12.05 της 24 Σεπτεμβρίου 1942 ξεκινήσαμε από την Ρόδο με προορισμό την Σύμη.

georgalidis-stavros3
Στις 12.10 περάσαμε την Punta Sabbia (μάλλον εννοεί την ομόγλωσσα στο Ενυδρείο της Ρόδου) και κατόπιν ακολουθήσαμε πορεία 287 μοίρες. Το πλοίο ήταν φορτωμένο με 81,5 τόνους τρόφιμα για τα διάφορα νησιά προορισμού. Επίσης, είχε και 249 επιβάτες, πολίτες και στρατιωτικούς (αδειούχους που επέστρεφαν στις μονάδες τους). Το πλήρωμα αποτελείτο από 29 ναυτικούς και 9 στρατιωτικούς. Σύνολο επιβαινόντων 287.Ο καιρός ήταν καλός, άνεμοι Βόρειοι 4-5 Β και η ταχύτητα στους 10 κόμβους. Ο Κυβερνήτης Aldo CANTU ήταν στη γέφυρα μέχρι τις 12.30 και μετά αποσύρθηκε στην καμπίνα του δίνοντας εντολή να προσέχουν για νάρκες.
Στις 13.02 και σε απόσταση 9,5 μίλια από την ομόγλωσσα έγινε μια μεγάλη έκρηξη. Ήταν προφανές ότι χτυπηθήκαμε από τορπίλη. Το πλοίο κόπηκε στα δύο και ταχύτατα άρχισε να βυθίζεται, σχεδόν κατακόρυφα. Το πλοίο (σύμφωνα και με εκτιμήσεις άλλων) βυθίσθηκε σε 25 δευτερόλεπτα(!!!), γεγονός που εξηγεί τον μικρό αριθμό των διασωθέντων και την απώλεια των εγγράφων του πλοίου και του πληρώματος. Η Ναυτική Διοίκηση, προφανώς ειδοποιημένη από τις παράκτιες φρουρές, έστειλε βοήθεια. Δύο υδροπλάνα του Ερυθρού Σταυρού, έφθασαν στον τόπο του ναυαγίου, αλλά το ένα ανετράπη κατά την προσθαλάσσωση. Μετά από 45 λεπτά ήλθε και άλλη βοήθεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τους 287 επιβαίνοντες, σώθηκαν μόνον οι 73.»

fiume

Το ατμόπλοιο Α/Τ Fiume ήταν ένα μικρό ατμόπλοιο και έκανε τη γραμμή της Δωδεκανήσου μέχρι και τη Σάμο ανήκε στην εταιρία ADRIATICA ναυπηγήθηκε το 1926 και ήρθε στα Δωδεκάνησα το 1930 πήρε το όνομα <<Galitea >> για διαφήμιση των ιαματικών λουτρών που κατασκεύασαν οι Ιταλοί στη Καλλιθέα της Ρόδου το όνομα άλλαξε όταν ήρθε το νέο πετρελαιοκίνητο << Galitea>> οπότε και το ονόμασαν Α/Τ Fiume

Σημείωση: Πατώντας εδώ θα δείτε περισσότερες φωτό. Πατώντας επίσης πάνω στις φωτό μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τι γράφει σε κάθε λεζάντα