Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Ιστολόγιο » Η ανάπτυξη δεν έρχεται με λόγια

Η ανάπτυξη δεν έρχεται με λόγια

Διάβασα σε μια εφημερίδα την ομιλία του Μητσοτάκη και επειδή η Ρόδος “θεωρείται” η ναυαρχίδα του τουρισμού θα ρωτήσω τα παρακάτω:

Τουρισμός 360 μέρες;
Εναλλακτικός τουρισμός;
Υποδομές;
Επιμόρφωση προσωπικού;
Δηλαδή ενώ υπήρξε η “ευκαιρία” για σχεδιασμό παράλληλα με τη κρίση της πανδημίας δεν κάνατε τίποτα;

Άρθρο του Σταμάτη Βαλσαμή PHD, PGDIP, PGDIP, PGDIP

Ο πρωτογενής τομέας δεν αναφέρθηκε, για παράδειγμα, η ανάπτυξη και η σύνδεση του αγροτικού τομέα με το τουρισμό που θα μπορούσε να σταματούσε τη ξέφρενη πορεία των τιμών των οπωροκηπευτικών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά συνάμα την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της γεωργίας, του θεματικού τουρισμού, κτλ θα έπρεπε ήδη να υλοποιούνται.

Έργα υποδομής δεν υπάρχουν, για παράδειγμα το οδικό δίκτυο μικρό και επικίνδυνο και εύχομαι φέτος να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα, απλά με βάση μια μελέτη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα αυτοκίνητα θα αυξηθούν κατά 13.000 (αριθμός από εταιρείες ενοικιάσεις αυτοκινήτων)
Χώροι στάθμευσης δεν υπάρχουν, και όσο οδεύουμε προς το καλοκαίρι, η στάθμευση θα γίνει μαρτύριο για επισκέπτες αλλά και μόνιμους κατοίκους.

Το επίδομα ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων αλλά και τών εποχικών εργαζομένων θα έπρεπε να είχε ήδη επανέλθει στα προ-κρίσης επίπεδα των 5 μηνών, άραγε γιατί δεν έγινε και ενώ το σωματείο το προσπάθησε;

Η επιμόρφωση του προσωπικού θα μπορούσε να γίνει και διαδικτυακά.

Ποια μορφή εναλλακτικού τουρισμού (πχ, οίνο-τουρισμού, αθλητικού, συνεδριακού κτλ) θα ήταν η ιδανική για την ανάπτυξη στη Ρόδο; Έχει αναλυθεί; θα έπρεπε ήδη να έχει σχεδιαστεί και να προβάλλεται στο εξωτερικό.

Το λιμάνι έπρεπε ήδη να είναι home Port, με σύγχρονες υποδομές.
Το city break να έχει οργανωθεί για τόνωση της αγοράς τους χειμερινούς μήνες, η Ρόδος μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλους προορισμούς όπως Ρώμη, Παρίσι, κτλ.

Αειφόρος ανάπτυξη δεν υπάρχει, παρά μόνο καταπάτηση παραλιών, κανένας σχεδιασμός για παράλληλη ανάπτυξη και σεβασμό στο περιβάλλον…
Οι μελέτες για την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος έπρεπε να είναι στα στάδια υλοποίησης, και όχι να τρέμουν οι διευθυντές των ξενοδοχείων για τυχόν ελλείψεις σε νερό κατά την κορύφωση της σεζόν.
Τα φράγματα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της εποχικής ζήτησης με αρκετά προβλήματα στα ξενοδοχεία αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους.

Με το All-inclusive θα γίνει κάτι;
Με τις παραλίες;
Με το πάγωμα της ανέγερσης νέων ξενοδοχείων σε κορεσμένες περιοχές;
Με την οργάνωση των γραφείων επιθεώρησης;
Και πόσα ακόμα…
Τα λόγια είναι εύκολα και ειδικά προεκλογικά.