Ο ΔΑΟ Αργοναύτης, οι Δωδεκανήσιοι, ο Δεληκάρης, ο Δαρίβας, ο Μπέμπης κ.ά.

Πρόεδρος του ΔΑΟ Αργοναύτης είναι ο Καλυμνιακής καταγωγής Φώτης Μενούχος

Ο Δωδεκανησιακός Αθλητικός Όμιλος Αργοναύτης Πειραιά ιδρύθηκε το 1924 από Δωδεκανήσιους μετανάστες και η πλήρης ονομασία του είναι Δωδεκανησιακός ΑΟ “Αργοναύτης”. Γήπεδο: ΡΕΝΤΗ – ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΣ

Μια δημιουργική και γόνιμη πορεία που διαρκεί 80 χρόνια έχει διαγράψει στους
στίβους και στα γήπεδα ο Αργοναύτης Πειραιώς. Ανήκει στους ιστορικούς
συλλόγους του ελληνικού ποδοσφαίρου και επί δεκαετίες ολόκληρες υπήρξε
αιμοδότης πολλών μεγάλων ομάδων, στις οποίες παραχώρησε ταλαντούχους
ποδοσφαιριστές που έκαναν καριέρα ακόμα και στις εθνικές μας ομάδες (Νέων,
Ενόπλων και Ανδρών).

Είναι ιστορικός ποδοσφαιρικός σύλλογος του Πειραιά. Εντάχθηκε στην Ε.Π.Σ. Πειραιά και το 1928 έλαβε την ονομασία Αργοναύτης. Ο σύλλογος έχει αριθμό μητρώου Ε.Π.Ο. 29. Χρώματά του αποτελούν το κίτρινο και το μαύρο και έμβλημά του το ιστορικό πλοίο Αργώ της εκστρατείας των Αργοναυτών στην Ελληνική μυθολογία. Υψηλότερη επίδοση του Αργοναύτη είναι οι συμμετοχές του στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής τη δεκαετία του ’60 και του ’70.

ΕΠΑΝΩ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΥΒΟΣ ΝΤΑΛΑΛΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΟΥΔΑΚΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΑΣ ΠΑΠΠΑΣ ΚΥΝΟΥΣΗΣ ΦΙΛΙΠΑΣ ΧΙΩΤΑΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ !! ΚΑΤΩ ΤΣΙΤΣΙΝΑΚΗΣ ΤΣΑΒΑΡΗΣ ΕΥΔΑΙΜΩΝ ΔΕΛΗΚΑΡΗΣ ΣΕΒΑΣΤΙΔΗΣ 1966 1967

Ολα αυτά τα χρόνια έχει διαγράψει μια ένδοξη ιστορία στο χώρο του ποδοσφαίρου. Εχει αναδείξει μεγάλους ποδοσφαιριστές που τίμησαν και τα εθνικά μας χρώματα με πρώτο τον Γ. Δεληκάρη, επίσης τους ΤσιτσινάκηΠαππάΚάκαρηΠαναγιωτίδη και άλλους. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι τη φανέλα του “Αργοναύτη” την έχουν φορέσει θρύλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως ΜουράτηςΜπέμπηςΔαρίβας και άλλοι.

Δεληκάρης

Μουράτης

Δαρίβας

Bασικούς ιδρυτές είχε, μεταξύ άλλων, τους Ζ. Διαμαντόπουλο, Γ. Μπαλανδρή, Δ. Οθίτη, Ν. Χατζηαντωνίου, Δ. Καΐρη, και Ν. Νικολέτο. Αγωνίστηκε αρχικά σαν ανεπίσημο σωματείο και το 1926 κατέκτησε το πρωτάθλημα ανεπίσημων ποδοσφαιρικών σωματείων. Το 1928 ο Αργοναύτης εντάχθηκε επίσημα στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Πειραιά, ξεκινώντας την επίσημη πλέον αγωνιστική πορεία του από το πρωτάθλημα της Γ΄ Κατηγορίας την περίοδο 1928-29, όπου αμέσως αναδείχθηκε πρωταθλητής και κέρδισε την άνοδο. Το 1931-32 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β΄ Κατηγορίας και ακολούθως, επικράτησε του Πειραϊκού στους αγώνες διαβάθμισης με 2-0 και 3-3 και κέρδισε την άνοδο στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Πειραιά, αυτό της Α΄ Κατηγορίας.

Στην πρώτη τη τάξει κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πειραιώς αγωνίστηκε μέχρι το 1936. Το 1933 αναδείχθηκε πρωταθλητής Πειραιά για πρώτη φορά στην ιστορία του και στη συνέχεια έπαιξε αγώνα μπαράζ, χάνοντας όμως την άνοδο στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Επίσης, τη σεζόν 1932-33 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Κύπελλο Ελλάδας, όπου την Κυριακή 30 Οκτωβρίου του 1932 συνάντησε τον Παναθηναϊκό και αποκλείστηκε έπειτα από ήττα με 5-0. Το 1937 επανήλθε στην Α’ κατηγορία Πειραιά όπου παρέμεινε μέχρι το 1947. Μετά μια χρονιά στην Β’, επέστρεψε ξανά -προσωρινά- στην Α’ το 1948, όπου παρέμεινε μέχρι το 1950. Το 1958 και ενώ είχε στις τάξεις του το θρυλικό Ανδρέα Μουράτη ο Αργοναύτης επέστρεψε στην Α’ κατηγορία και το 1962 τερμάτισε στη 3η θέση και προκρίθηκε στο τελευταίο άτυπο πρωτάθλημα του 1962 της Β’ Εθνικής κατηγορίας.

Συνέχισε στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας υπό την επίσημη μορφή της πλέον, από το 1963 μέχρι και το 1967. Το 1968 αναδείχθηκε πρωταθλητής Πειραιά και συμμετείχε στο Ειδικό πρωτάθλημα ανόδου, όπου αναδείχθηκε επίσης πρωταθλητής και ανήλθε στη Β’ Εθνική κατηγορία, στην οποία αγωνίσθηκε επί σειρά ετών, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70, συγκεκριμένα μέχρι και το 1974. Με τον Αργοναύτη είχαν αγωνιστεί μεταξύ άλλων οι Ζαφείρης Κάκκαρης, Παναγιώτης Χαραμής, Νικόλαος Κοφιάδης και Ανδρέας Μουράτης, ενώ ο σύλλογος είχε αναδείξει τον σπουδαίο Γιώργο Δεληκάρη, όπως και τους Χαλούβα, Κώστα Καρπαθάκη (που έπαιξαν ακολούθως στον ΟΣΦΠ), Γιώργο Γεωργιάδη (ΠΑΟ), Μαρίνο (στον Εθνικό), Παναγιωτίδη (στον Πανιώνιο), Μανώλη Παππά (σε Παναχαϊκή και Εθνικό). Με την παραχώρηση του Γιώργου Δεληκάρη το 1969 στον Ολυμπιακό, στον Αργοναύτη βρέθηκαν σαν ανταλλάγματα οι Μιχάλης Τούντας, Μανώλης Λεβαντής, Αριστείδης Σταμάτης, Μιχάλης Καραγιάννης και ο Βαγγέλης Συρίγος.

Ο Αργοναύτης Πειραιά στα μέσα της δεκαετίας του ’80, με αρχηγό τον Νίκο Σιδηρόπουλο.

Την επόμενη δεκαετία με προπονητές τους Γ. Τζαβαρή, Θ. Αργουδέλη, Ανδρέα Μουράτη, Αντώνη Δερμάτη, Αγγ. Κρεμμύδα κ.α. και με παίκτες όπως Π. Αντιμαχίτης, Γ. Πνευματικός, Μιχ. Κλαουδάτος, Λ. Χριστοδούλου, Ν. Παππάς, Γιώργος Παναούσης (νυν Γεννικός Γραμματέας της Ένωσης Συνδέσμων Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Πειραιά και Πρόεδρος των Παλαιμάχων του συλλόγου), Θ. Παπαδόπουλος, Γ. Γιαννέλης, Μ. Λεγάτος, Δ. & Μ. Γεωργιάδης, Αλ. Γεωργαλάς, Τούντας Μιχάλης, Τσουκάκης Γιώργος, Ζαγγος Βαγγέλης, Μωραϊτης Βαγγέλλης, Κωνσταντέλλος, Μπ. Χριστοδούλου, Απεργιώτης, Γονατάς, Βάβης, Λουμπάρδος, Μπόγρης, Καρράς, Παπούλιας, που κάποιοι από αυτούς, είχαν αγωνιστεί και στην προηγούμενη δεκαετία, παρουσίασε αξιόλογη ομάδα που πρωταγωνιστούσε στον ποδοσφαιρικό Πειραιά.

Το 1982 αναδείχθηκε υπερπρωταθλητής Πειραιά και με προπονητές τον Παντελή Χοτζόγλου και στη συνέχεια το Στέφανο Θεοδώρου, βρέθηκε στο Εθνικό Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα (Δ’ Εθνική). Τη δεκαετία του ’80 με τη φανέλα του Αργοναύτη μεταξύ άλλων, (Π. Αντιμαχίτης, Ν. Παππάς, Γ. Γιαννέλης, Τούντας Μιχάλης, Τσουκάκης Γιώργος, Ζαγγος Βαγγέλης, Μωραϊτης Βαγγέλλης, Μπ. Χριστοδούλου, Καραβάνας Σπ, Κουράσης Στ, Κύρκος Δημ, Χρήστου Στ, Μαλαμής Αλ, Σκοπελίτης Πετ, Γαβαλάς Αρ, Φλέσσας Γιωρ, Πλαφαδέλης Παυλ, Δεναξάς Δημ, Κάλφας Βαγγ, Χαλούβας Κων, Λιγνός Κων, Δασκαλάκης Γιωρ κ.ά), αγωνίστηκε ο Νίκος Σιδηρόπουλος, νυν Πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Πειραιά. Για αρκετές χρονιές διεκδίκησε την άνοδό του στη Γ’ Εθνική, αλλά δεν κατόρθωσε να την υλοποιήσει. Το 1994 αναδείχθηκε υπερπρωταθλητής Πειραιά και ανήλθε προσωρινά στην Δ’ Εθνική κατηγορία, καθώς το 1995 υποβιβάστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα του Πειραιά και έκτοτε, συνέχισε να αγωνίζεται σε αυτό. Το 2014 υποβιβάστηκε στην Β’ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πειραιά, όπου αγωνίζεται μέχρι σήμερα.

Μεγάλες φυσιογνωμίες Προέδρων του συλλόγου ήταν οι Ζηλάκος, Ζαφείρης Σύμπλης, Ευσταθίου, Ισίδωρος Κούβελος κ.α.

ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ ΕΠΑΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΑΡΙΩΤΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΠΑΠΠΑΣ ΠΑΝΤΕΛΟΥΔΑΚΗΣ ΚΥΝΟΥΣΗΣ ΚΑΤΩ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΑΣ ΤΣΑΒΑΡΗΣ ΤΣΙΤΣΙΝΑΚΗΣ ΣΕΒΑΣΤΙΔΗΣ !!!

Αξιοσημείωτοι ποδοσφαιριστές

 • Κώστας Καρπαθάκης
 • Ανδρέας Μουράτης
 • Γιώργος Δεληκάρης
 • Θανάσης Μπέμπης
 • Ζαφείρης Κάκκαρης
 • Βαγγέλης Συρίγος
 • Γιώργος Καλαφάτας
 • Μανώλης Κλικόπουλος

Τίτλοι και Διακρίσεις

 • Πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής: 1967-68
 • Πρωτάθλημα Α’ Ε.Π.Σ. Πειραιά: 1933, 1968, 1982, 1994
 • Πρωτάθλημα Β’ Ε.Π.Σ. Πειραιά: 1932, 1937, 1948, 1958
 • Πρωτάθλημα Γ’ Ε.Π.Σ. Πειραιά: 1929

Διακρίσεις

 • Υπερπρωταθλητής Πειραιά: 1982, 1994
 • Φιναλίστ Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Πειραιά: 1985
 • Συμμετοχή στο πρώτο επίσημο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, τη σεζόν 1962-63.
 • 11 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής

Πηγές:
Αθλητική Ηχώ, φύλλο 26 Απριλίου 1948.
“Ο ΔΩΔΕΚΑΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΑΘΛΗΤ. ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ”, εφ. “Αθλητικός Τύπος”, 1 Αυγούστου 1932, σελ. 2 (ψηφ. σελ. 296)
“ΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΕΠΑΡΧΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΟ”, εφ. Αθλητισμός, 7 Ιανουαρίου 1939, σελ. 4 (ψηφ. σελ. 18)
ΔΑΟ ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ: “Για να θυμούνται οι παλιοί… και να μαθαίνουν οι νέοι…”[νεκρός σύνδεσμος]
Αφιέρωμα στον Αργοναύτη, koinoniki.gr
Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ – Δ.Α.Ο ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 1924 «ΟΙ ΘΡΥΛΙΚΟΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ», koinoniki.gr
Για θυμήσου… tanea.gr