Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής της Ρόδου

Από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 2019 η 9η σεζόν του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Οργάνωσης και Μουσικής της Ρόδου θα διεξαχθεί στο Ρόδο στο αγιορείτικο ναό του Αγίου Φραγκίσκου και στο ιερό κτήριο της Παναγίας της Νίκης «Santa Maria», με πέντε συναυλίες που διοργανώνονται από την Κούδιδια των Αγίων Τόπων – Καθολική Εκκλησία της Ρόδου.  

Ο Χρήστος Παρασκευόπουλος, καθηγητής του εκκλησιαστικού οργάνου του Ωδείου «Νικόλαος Μαντζάρος» και του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών, είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

Το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Οργάνωσης και Μουσικής της Ρόδου εδώ και 6 χρόνια έχει γίνει μέρος του ευρύτερου φεστιβάλ του εκκλησιαστικού οργάνου Terra Sancta, του μεγαλύτερου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Οργάνωσης στην Μέση και την Άπω Ανατολή, το οποίο διοργανώνεται επίσης από την Κουστοδία των Αγίων Τόπων.

Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου – Δημοκρατίας 28, Πύλη Αγίου Αθανασίου και στο ιερό ναό της Παναγίας της Νίκης – “Santa Maria” Kathopouli 45, με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καλλιτέχνες από το εξωτερικό, την Ελλάδα και τη Ρόδο.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019, 20.00
Άγιος Φραγκίσκος

Μουσική από την περίοδο της Αναγέννησης
Φωνητικό Κουαρτέτο «Vox Sinceris»

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019, 20.00
Παναγία της Νίκης – Σάντα Μαρία

Ρεσιτάλ φωνής και εκκλησιαστικού οργάνου
Αφροδίτη Φυκάρη, σοπράνο
Χρήστος Παρασκευόπουλος, εκκλησιαστικό όργανο

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 , 20.00
Άγιος Φραγκίσκος

Θρησκευτική Χορωδιακή Μουσική
Παιδική και Μικτή Χορωδία και Μαντολινάτα Δημοτικής Ενότητας Πεταλούδων
Νατάσα Μπολάκη, εκκλησιαστικό όργανο
Διευθυντής της Φλώρας Πελεκάνου

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, 19.30
Άγιος Φραγκίσκος

Ο Άγιος Φραγκίσκος σε ήχο και εικόνα

Ειδικά δρώμενα με την ευκαιρία της γιορτής των 800 χρόνων από το προσκύνημα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στους Αγίους Τόπους.

Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Ο Eugenio Maria Fagiani (Ιταλία) βασικός οργανισμός της ορχήστρας “La Verdi” του Μιλάνο, εξελίσσεται στο εκκλησιαστικό όργανο πάνω σε επεισόδια της ζωής του Αγίου Φραγκίσκου, βασισμένο στην ταινία «Ο αδελφός Ήλιος» (1918).
Αμέσως μετά την προβολή ακολουθεί σύντομη συναυλία με μουσικήπνευματική
Τραγουδιστές Χορωδία του Αγίου Cecilia,
Νατάσα Μπολάκη, Εκκλησιαστικό Όργανο
Διεύθυνση: Χρήστος Παρασκευόπουλος

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2018, 19.00
Άγιος Φραγκισκος

Ημερίδα εκκλησιαστικού Οργάνου-Ρεσιτάλ
Εκπαιδευτική Παρουσίαση ΤΟΥ εκκλησιαστικού οργάνου ΤΟΥ Αγίου Φραγκίσκου ΣΕ Συνεργασία ΜΕ Το Ελληνικό Ωδείο, παράρτημα Ρόδου.

Μετά την παρουσίαση θα ακούσετε Αναλυτική Εκκλησιαστική Οργάνωση με τον οργανισμό Χρήστο Πρασκευεπούπουλο.

Στην Ελλάδα οι ευκαιρίες για να ακούσουν κανείς τον ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου είναι ελάχιστες. Το εκκλησιαστικό όργανο που βρίσκεται στο Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Ρόδου, όπου θα πραγματοποιηθεί η πλειοψηφία των συναυλιών, είναι το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο στο ναό της Ελλάδας.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες και προγράμματα στις ιστοσελίδες www.tsorganfestival.org και www.catholicchurchrhodes.com.

Ειδική Εκδήλωση
Εφέτος είναι η γιορτή των 800 χρόνων από το προσκύνημα της Ειρήνης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στη Μέση και την Εγγύη Ανατολή.

Το Φεστιβάλ τιμάει τη μνήμη του την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 στο εκκλησάκι του Αγίου Φραγκίσκου στις 8 το βράδυ, με μια ειδική εκδήλωση υψηλής πολιτιστικής αξίας που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ιταλικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο Αθηνών: «Ο Άγιος Φραγκίσκος σε μουσική και εικόνες».

Πρόκειται για προβολή ταινίας με συνοδεία μουσικής εκκλησιαστικού οργάνου που θα συνοδεύει την ιταλική βόβη ταινία του 1918 «Αδελφός Ήλιος» σε κείμενο Μάριο Κόρσι και σκηνοθεσία Ούγκο Φαλένα, που αναπαριστά την ιστορία του Αγίου Φραγκίσκου.

Στην αρχή της προβολής η ταινία θα έχει μουσική υπόκρουση με εκκλησιαστικό όργανο, το οποίο αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εν λόγω εκδήλωσης, καθώς συνήθως οι ταινίες του βόμβου κινηματογράφου συνοδεύονται συνήθως από πιάνο ή άλλα όργανα.

Η μουσική υπόκρουση θα αναλάβει ο Ιταλός μαέστρος Ευγένιος Μαρία Φατζάνι οργανισμός της μουσικής ορχήστρας του Μιλάνου «Λα Βέρντι» και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Οργάνωσης Λα Βέρνα και Αρέτσο της Τσεσκάνης.

Η νύχτα θα κλείσει με το χορό «Οι Άγγλοι Κινηματογράφοι της Ρόδου» υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Πρασεβέπουπουλου και με την Νατάσσα Μπολάκη στο εκκλησιαστικό όργανο.

Δείτε Επίσης