Και η Ρόδος πενθεί! Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ιταλίας Γεννάδιος

Italias Gennadios

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Εκοιμήθη σήμερα, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιταλίας κ. Γεννάδιος. O Σεβασμιώτατος τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πριν από λίγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου τέλεσε τρισάγιο στην μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Ιταλίας κυρού Γενναδίου. Ενας αγαπημένος άνθρωπος της Ρόδου και ιδιαίτερα της Κρεμαστής.

Η ανακοίνωση της Ἱεράς Μητρόπολης Ἰταλίας καί Μελίτης

ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ Ο MHTΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΤΗΣ ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ
Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Ἰταλίας καί Μελίτης, μετά τῆς κατ΄ἄνθρωπον θλίψεως, ἀγγέλλει εἰς τό χριστώνυμον ποίμνιον ὅτι σήμερον, Παρασκευήν, 16ην Ὀκτωβρίου 2020, ἐκοιμήθη ἐν Κυρίῳ ὁ Ποιμενάρχης ἡμῶν, Μητροπολίτης κυρός Γεννάδιος.
Πατριαρχικός Ἐπίτροπος ὡρίσθη ὑπό τοῦ Ἱεροῦ ἡμῶν Κέντρου ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ἰσπανίας καί Πορτογαλλίας κύριος Πολύκαρπος.
Κύριος ὁ Θεός ἀναπαύσαι τήν ψυχήν τοῦ πολυκλαύστου Ποιμενάρχου ἡμῶν, ἡ δέ μνήμη αὐτοῦ εἴη αἰωνία καί ἀγήρως.
Τά περί τῆς Ἐξοδίου αὐτοῦ Ἀκολουθίας δημοσιευθήσονται εἰς ἑπόμενον Ἀνακοινωθέν.
——
Σύλλογος Γυναικών Κρεμαστής
Συλλυπητήριο
 Η πρόεδρος και τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κρεμαστής εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιου.
——-

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Συμβούλιο της Κοινότητας Κρεμαστής, παρουσία του Αντιδημάρχου Δημοτικών Ενοτήτων Αφάντου και Πεταλούδων κ. Αναστάσιου Σπανού, του Αντιδημάρχου Εμπορίου, Εκκλησιαστικών θεμάτων, σχέσεων με την Εκκλησία, Θρησκευμάτων και Κοιμητηρίων κ. Αθανάσιου Στάμου, του Δημοτικού Συμβούλου Δ.Ε. Πεταλούδων και Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσου κ. Βασίλειου Παπαοικονόμου και του Δημοτικού Συμβούλου Δ.Ε. Πεταλούδων κ. Μιχαήλ Χριστοδούλου, με την είδηση του αδόκητου χαμού του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιου, συνεδρίασε έκτακτα την 16η Οκτωβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή και εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα για να τον τιμήσει για την ανιδιοτελή προσφορά του, το τεράστιο και πολύπλευρο κοινωνικό, ποιμαντικό εκκλησιαστικό και ιεραποστολικό έργο που επιτέλεσε, ως ακολούθως :
Α) Να εκφράσει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του εκλιπόντος και να παραστεί σύσσωμο στην επιμνημόσυνο δέηση που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Καθολικής, σε ημέρα και ώρα όπου θα τελείται η εξόδιος ακολουθία στην Ιταλία.
Β) Να δοθεί το όνομα του εκλιπόντος σε οδό της Κοινότητας μας.
Γ)Το ψήφισμα να δημοσιευτεί και να κοινοποιηθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Για το Συμβούλιο
ο Πρόεδρος
Μιχαήλ Δράκος

Βιογραφικό

Ο Μητροπολίτης Γεννάδιος, κατά κόσμον Τσαμπίκος Ζερβός, γεννήθηκε στην Κρεμαστή Ρόδου το 1937.

Εκπλήρωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο της κωμόπολης της Κρεμαστής και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του στην Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή, όπου παρακολούθησε την Ιερή Επιστήμη και ακολούθως φοίτησε στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1960 από τον Μητροπολίτη Ρόδου κυρό Σπυρίδωνα. Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, απεστάλη στην Νάπολη.

Υπηρέτησε την ιστορική Εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου, της Ελληνικής Αδελφότητας Νάπολης, ως Διάκονος ακολούθως Πρεσβύτερος και τέλος ως Επίσκοπος ως το 1996. Για περίπου 10 χρόνια δίδασκε Πατερική Θεολογία στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο του Αγίου Νικολάου Μπάρι.

Παράλληλα με την υπηρεσία του στην Ελληνική Αδελφότητα Νάπολης, συνέχισε τις σπουδές του στα γνωστικά αντικείμενα της Κοινωνιολογίας και της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Νάπολης.

Το 1970 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Θεολογίας της Ποντιφικής Θεολογικής Σχολής Νότιας Ιταλίας, με θέμα της Διδακτορικής Διατριβής του: «Ἡ προσφορά τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου διά τήν ἑνότητα τῶν χριστιανῶν».

Το 1970 εξελέγη παμψηφεί Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κρατείας, ως Βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτη Αυστρίας και Έξαρχο Ιταλίας κυρό Χρυσόστομο. Με την εκλογή του, μετά από 275 χρόνια είναι ο πρώτος Ορθόδοξος Επίσκοπος στην Ιταλία, όπου και χειροτονήθηκε.

Στις 26 Αυγούστου 1996 εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης. Ενθρονίστηκε στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας στις 27 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Κατά τη μακρά ποιμαντορία του, έχει ιδρύσει 50 και πλέον Ενορίες, 5 νέες Ιερές Μονές, προέβη στην επανίδρυση της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου των εν Βενετία Ελληνίδων Ευγενών Μοναχών.

Κατόρθωσε να πραγματοποιήσει την Συμφωνία μεταξύ του Ιταλικού Κράτους και της Ορθοδόξου Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Ακόμα, το 1999 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα της Διδακτορικής Διατριβής του: «Οἱ Ἕλληνες Ὀρθόδοξοι τῆς Καμπανίας ἀπό τῆς Ἁλώσεως μέχρι τῆς ἑνώσεως τῆς Ἰταλίας καί τοῦ Γκαριμπάλδη».

Τον Μάιο του 2004, το κράτος της Ιταλίας παρέδωσε στην Ορθόδοξο Εκκλησία της Ιταλίας τον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης.

Με τη συμπλήρωση 50 ετών διακονίας στην Ιταλία, τιμήθηκε από την Δημοκρατία της Ιταλίας με το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχου και από τον Δήμο της Ρόδου με το Χρυσό Μετάλλιο της πόλεως της Ρόδου.

Επιπλέον είχε τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης.

romfea