ΡΟΔΟΣ: ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

Το τέλος κάθε έτους αποτελεί το έναυσμα για απολογισμό της χρονιάς που ϕεύγει αλλά και για τον προσδιορισμό των στόχων της επόμενης. Μας δίνεται η ευκαιρία να εντοπίσουμε τα όποια λάθη μας και να τα διορθώσουμε, να χαράξουμε νέα πορεία και να καλλιεργήσουμε νέες προσδοκίες.

Ο απολογισμός του έργου της δημοτικής αρχής για το έτος 2016, δεν αποτελεί δική μας αρμοδιότητα, όμως ως παράταξη της μείζονος μειοψηϕίας περιμένουμε με ενδιαϕέρον να το πράξει η δημοτική πλειοψηϕία. Πάντως, είναι εύκολα αντιληπτό για όλους, ότι δεν παρήχθη ουσιαστικό έργο, στην χρονιά που πέρασε.

Το κλίμα των ημερών όμως, δεν επιτάσσει μιζέρια αλλά επαναπροσδιορισμό των στόχων και περισσότερη αισιοδοξία, για να είναι το 2017 έτος παραγωγικό για τον Δήμο μας, να μην χαθεί ακόμα ένας χρόνος.

Η δημοτική αρχή, μπαίνει πλέον στον τρίτο χρόνο της θητείας της και θα πρέπει να επανασχεδιάσει τις προτεραιότητές της, να θέσει νέους στόχους και να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να δώσει προοπτική στο νησί, να πάψει η Ρόδος να βυθίζεται στο τέλμα.

Το 2017, προσδοκούμε μια πόλη με άριστη καθαριότητα, με υψηλή αισθητική, με ϕροντισμένο πράσινο και πολύχρωμα λουλούδια. Προσδοκούμε, το ιστορικό κέντρο να αποκτήσει την παλιά του αίγλη με άμεσες παρεμβάσεις και να αναδειχθούν οι συνοικίες μας. Να μην βρει η νέα τουριστική περίοδος τις παραλίες μας πάλι σε αυτή την κατάσταση αλλά να καταστούν ελκυστικές και λειτουργικές για  τους λουόμενους με την εγκατάσταση νέου ξύλινου εξοπλισμού και τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, να επικρατεί ευταξία και να αντιμετωπισθεί το ϕαινόμενο των παράνομων μικροπωλητών και μασέρ. Να δώσουμε ζωή ξανά στις παιδικές χαρές που έχουν ερημώσει, και να εϕαρμοσθεί ο θεσμός της υιοθεσίας και του εθελοντισμού στα πάρκα.

Να είναι το 2017, το έτος που θα γίνουν επιτέλους ουσιαστικές παρεμβάσεις στην Μεσαιωνική Πόλη, να εϕαρμοσθούν οι κανονισμοί και να επιβληθεί η τάξη. Να πάρει σάρκα και οστά, επιτέλους, η προγραμματική σύμβαση, να προστατέψουμε το Μνημείο, να το αναδείξουμε και το προβάλουμε, όπως του αρμόζει.

Να προσδώσουμε στο Εθνικό Θέατρο, την μεγάλη πληγή στο ιστορικό μας κέντρο που παραμένει ανοικτή, την παλιά του αίγλη, να γίνει ξανά το επίκεντρο του πολιτισμού της Ρόδου. Να πάψει να μας θυμίζει πόσο μικροί σταθήκαμε απέναντι σε μια τόσο μεγάλη κληρονομιά.

Το 2017, ευελπιστούμε σε μια καλύτερη λειτουργία του ΔΟΠΑΡ,  που θα περιλαμβάνει άμεση συνεργασία με όλους τους ϕορείς, με παράλληλη λειτουργία Συμβουλίου Προγραμματισμού Πολιτιστικών και Αθλητικών Εκδηλώσεων, στο οποίο θα λαμβάνονται υπόψη και οι προτάσεις της παράταξής μας. Να δούμε πολιτιστικές εκδηλώσεις, ακόμα και διεθνούς εμβέλειας, αντάξιες της ιστορίας της Ρόδου και του πολιτισμού της. Να διασυνδεθεί το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης με τον ΔΟΠΑΡ ώστε να ανοίξουν νέοι πολιτιστικοί ορίζοντες. Να δούμε τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις υπό άλλο πρίσμα, σε μια πιο ευρεία βάση, να μην αντιμετωπίζονται ευκαιριακά αλλά να έχουν ταυτότητα. Να είναι το Χριστουγεννιάτικο Χωριό το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων αλλά ο εορταστικός διάκοσμος να είναι το ίδιο λαμπερός σε όλο το νησί.

Να καταστεί η Νέα Αγορά ξανά ελκυστική, να αναβαθμιστεί αισθητικά και λειτουργικά, να αποτελέσει και πάλι πόλο έλξης των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών, να αξιοποιηθεί όπως της αξίζει.

Να δώσουμε στα χωριά μας την δυνατότητα να «αναπνεύσουν, να γίνουν ζωντανά, παραγωγικά κύτταρα του Δήμου Ρόδου με την συμμετοχή των τοπικών συμβουλίων στην διοίκηση του Δήμου και να υλοποιηθούν επιτέλους έργα που εκκρεμούν και που δυσκολεύουν την ζωή των κατοίκων. Να λειτουργήσει Γραϕείο Υποστήριξης Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων που θα επεξεργάζεται άμεσα και εξειδικευμένα ανά περιοχή τα προβλήματα.

Να καταρτισθεί και να εϕαρμοσθεί ένα σχέδιο για την ολοκληρωτική αλλαγή της εικόνας του νησιού, για να γίνει η Ρόδος ξανά σημείο αναϕοράς στο τουριστικό γίγνεσθαι. Να σταματήσουμε να αναλωνόμαστε σε μίζερες λογικές και κοντόϕθαλμες πολιτικές. Απαιτείται πλήρης λειτουργία του ΠΡΟΤΟΥΡ με την στήριξη μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας μας, ώστε η Ρόδος να έχει παρουσία σε όλες τις χώρες του εξωτερικού, σε όλες τις αγορές, παραδοσιακές και νέες.

Το νέο έτος, να μπει και πάλι η Ρόδος δυναμικά στον χάρτη της κρουαζιέρας, να γίνει ανταγωνιστική και υπολογίσιμη. Να δοθεί έμϕαση από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στην αισθητική αλλά και στην λειτουργική αναβάθμιση των λιμανιών μας, να δούμε επενδυτικά σχέδια να υλοποιούνται με την συμμετοχή και ιδιωτών. Η εικόνα της λιμενικής ζώνης είναι αλληλένδετη με την εικόνα όλου του νησιού, και στον τομέα αυτόν παρατηρείται σημαντική υστέρηση. Μπορεί να στέρησαν την ϕυσική μας παρουσία από το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου αλλά δεν μπορούν να μας στερήσουν την άποψή μας, γι αυτό λέμε πως το 2017 πρέπει να δοθεί έμϕαση στα λιμενικά έργα, με πρώτο το τουριστικό λιμάνι της Ρόδου.

Να ανοίξει ξανά το τεράστιο κεϕάλαιο των επενδύσεων του Καζίνο και να τεθεί εκ νέου, επιτακτικά, από τον Δήμο Ρόδου, το διεκδικητικό πλαίσιο.

Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι, ώστε το 2017 να αποτελέσει έτος διεκδικήσεων για το νησί μας. Να ξεκινήσει επιτέλους η υλοποίηση μεγάλων έργων, που παραμένουν χαραγμένα μόνο στα χαρτιά. Να δούμε, την νέα είσοδο της πόλης μας, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της νέας εποχής, να ολοκληρωθεί η περιμετρική οδός, ώστε να αναβαθμιστεί λειτουργικά αλλά και αισθητικά το οδικό δίκτυο.

Να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας του Δήμου με τους ϕορείς του τόπου και να επιδιωχθεί στενή συνεργασία, αϕού ο σκοπός είναι κοινός και ο στόχος ένας. Να σταθεί όρθια η Ρόδος, στην δύσκολη αυτή συγκυρία και να ενισχυθεί η τοπική οικονομία.

Να είναι το νέο έτος περισσότερο ανθρώπινο. Να έρθει ο Δήμος πιο κοντά στους αδύναμους συμπολίτες μας, μέσω του ΔΟΠ. Γι αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε πραγματική εικόνα της λειτουργίας του Οργανισμού και των αναγκών που καλύπτει, ώστε να μπορούμε να καταθέτουμε τις προτάσεις μας. Να δώσουμε έμϕαση στην ποιότητα των παροχών και σε συνεργασία με την Περιϕέρεια, να καλυϕθούν κι άλλες ανάγκες. Να παρέχουμε Πρόνοια υψηλού επιπέδου στους συμπολίτες μας, όχι ελεημοσύνη, διασϕαλίζοντας την αξιοπρέπειά τους.

Το 2017, ο Δήμος Ρόδου να «επικοινωνεί» με τον δημότη, να σταθεί δίπλα του, με τη λειτουργία Γραϕείων Εθελοντισμού, Επικοινωνίας του Δημότη, Εργασίας και Ανέργων και με το άνοιγμα των διοικήσεων των Οργανισμών στον απλό πολίτη.

Προσδοκούμε το νέο έτος να αναπτυχθεί ένα διεκδικητικό πλαίσιο, με την δημιουργία ενιαίου τοπικού μετώπου, που δεν θα δέχεται «άνωθεν» αποϕάσεις αλλά θα τις διαμορϕώνουμε και θα τις επιβάλλουμε εμείς. Να αποκτήσει επιτέλους η Ρόδος ϕωνή και δύναμη. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο να επικρατήσει μια διαϕορετική λογική και να αλλάξει ο τρόπος διοίκησης του Δήμου Ρόδου και ως παράταξη, δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε συμπαραστάτες σε οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Δήμος Ρόδου, με την ευρύτερη έννοια, πρέπει να είναι ανοικτός σε όλους, να αϕουγκράζεται, να αντιλαμβάνεται, να παρεμβαίνει, να προλαμβάνει, να διεκδικεί.

Η νέα χρονιά, θα είναι από τις πιο σημαντικές για τον Δήμο μας και για την Ελλάδα. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε την υπέρβαση, όλοι μαζί, ενωμένοι, για να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που θα συμβάλει στην ανάπτυξη του Δήμου μας.

Το νέο έτος, θέλουμε ως παράταξη να ξεκινήσει όχι μόνο με ευχές, αλλά και με τη δέσμευση ότι, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και της καθημερινότητας των δημοτών.

Τις καλύτερες ευχές μας για ένα δημιουργικό και παραγωγικό νέο έτος με υγεία και ευημερία στον τόπο μας και στον καθένα ξεχωριστά.
ΓΙΑ  ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΡΟΔΙΩΝ ΟΡΑΜΑ
ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΡΙΚΗΣ
Επικεϕαλής μείζονος μειοψηϕίας  Δ.Σ. Ρόδου