Eκρήξεις στη Βηρυτό: 137 θανάτους και 5.000 τραυματίες μέχρι τώρα

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 6 Αυγούστου, ο επικεφαλής της διπλωματίας Σαρμπέλ Ουεχμπέ, στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, οι λιβανικές αρχές έδωσαν τέσσερις ημέρες περιθώριο σε μια «επιτροπή έρευνας» προκειμένου να προσδιορίσει τις ευθύνες για τις εκρήξεις που προκάλεσαν την Τρίτη τεράστιες καταστροφές στη Βηρυτό.

«Από σήμερα το πρωί, έχει ληφθεί απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας, η οποία έχει τέσσερις ημέρες το πολύ προκειμένου να δώσει μια λεπτομερή έκθεση για τις ευθύνες. Πώς, ποιος, τι, πού; Θα υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, είναι σοβαρό και το λαμβάνουμε σοβαρά», εξήγησε ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών.

«Οι ύποπτοι αυτού του φρικτού εγκλήματος αμέλειας θα τιμωρηθούν από μια επιτροπή δικαστών», πρόσθεσε.

Χθες, η κυβέρνηση ζήτησε τον κατ΄οίκον περιορισμό των αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι για την αποθήκευση στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας μιας μεγάλης ποσότητας νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή εκρηκτικών.

Οι εκρήξεις στη Βηρυτό προκάλεσαν τουλάχιστον 137 θανάτους και 5.000 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ενώ 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Η καταστροφή οφείλεται, σύμφωνα με τις αρχές, σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη όπου φυλασσόταν το νιτρικό αμμώνιο.

«Είναι ένα ατύχημα (…) οι προκαταρκτικές αναφορές δείχνουν πως πρόκειται για κακή διαχείριση εκρηκτικών ουσιών. Είναι μια πολύ σοβαρή αμέλεια που συνεχίστηκε για έξι χρόνια», δήλωσε σήμερα ο Ουεχμπέ.

Διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να καταφθάνει στον Λίβανο από τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου, κυρίως.

Θέλει να «διαψεύσει πως ο Λίβανος», που πλήττεται από πολιτική και οικονομική κρίση, «είναι μόνος», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα στον Λίβανο, στην πρώτη επίσκεψη ξένου αρχηγού κράτους μετά τις ισχυρές εκρήξεις που κατέστρεψαν συνοικίες της Βηρυτού, προκαλώντας 137 θανάτους, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Μακρόν, που αναμένεται να συναντηθεί με τους κυριότερους ηγέτες του Λιβάνου, θέλει να «διαψεύσει πως ο Λίβανος», που πλήττεται από πολιτική και οικονομική κρίση, «είναι μόνος, βυθισμένος, κοντά στην εξαφάνιση», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Μισέλ Αούν και τους κυριότερους πολιτικούς αξιωματούχους καθώς και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Ατύχημα ή έγκλημα;

Έγγραφα που επικαλείται το CNNi, αποκαλύπτουν την άφιξη 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου στη Βηρυτό με ένα ρωσικό πλοίο το 2013. Το πλοίο προοριζόταν για το λιμάνι της Μοζαμβίκης, ωστόσο λόγω οικονομικών δυσκολιών σταμάτησε στη Βηρυτό και από εκείνη τη στιγμή δεν έφυγε ποτέ από τον Λίβανο, σύμφωνα με τον διευθυντή του τελωνείου, Μπαντρί Νταχέρ.

beirut_12

Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ότι το φορτίο είναι ισοδύναμο μιας «επιπλέουσας βόμβας» και είχε ζητήσει επανειλημμένα να απομακρυνθεί από το λίμανι, ωστόσο όπως λέει ο ίδιος «αυτό δεν συνέβη».

Μάλιστα, η παραμονή του πλοίου στο λιμάνι της Βηρυτού είχε προκαλέσει και εντάσεις ανάμεσα στο ρωσικό και ουκρανικό πλήρωμά του.

beirut_11

«Λόγω του ακραίου κινδύνου που δημιουργεί αυτό το αποθηκευμένο υλικό σε ακατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας προς τις λιμενικές αρχές να επανεξαγάγουν τα αγαθά αμέσως για να διατηρηθεί η ασφάλεια του λιμανιού και εκείνων που εργάζονται σε αυτό», έγραψε ο προκάτοχός του Νταχέρ, Σαφίκ Μεχρί, σε επιστολή του το 2016 απευθυνόμενος σε δικαστή που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Οι αρχές του Λιβάνου δεν έχουν κατονομάσει το εν λόγω πλοίο ως την πηγή της ουσίας που τελικά εξερράγη, αλλά ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ δήλωσε ότι η καταστροφική έκρηξη προκλήθηκε από 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου.

beirut_10

Πρόσθεσε, δε, ότι η ουσία είχε αποθηκευτεί για έξι χρόνια στην αποθήκη του λιμένα χωρίς μέτρα ασφαλείας, «θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών».

Ο επικεφαλής γενικής ασφάλειας του Λιβάνου είπε επίσης ότι ένα «εξαιρετικά εκρηκτικό υλικό» είχε κατασχεθεί χρόνια νωρίτερα και αποθηκεύτηκε στην αποθήκη, η οποία απέχει λίγα μόλις λεπτά με τα πόδια από τις περιοχές της Βηρυτού με εμπορικά καταστήματα και νυχτερινή ζωή.