”ΠΡΟΟΔΟΣ”: Στην πανέμορφη Κρήτη με χορευτικό συγκρότημα 25 ατόμων

 

proo22Ο Αναπτυξιακός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κρεμαστής Ρόδου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»

θα εκπροσωπήσει το νησί μας και γενικότερα τα Δωδεκάνησα, για άλλη μια φορά, στην πανέμορφη Κρήτη, (προσκλεκλημένος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αροδαμός Χανίων Κρήτης) με το χορευτικό μας συγκρότημα 25 ατόμων του Τμήματος Ενηλίκων, με χοροδιδάσκαλο τον κ. Τσαμπίκο Ποδιώτη.
Η πρώτη παράσταση θα γίνει στη Σούδα 28/7/2014, ενώ την επομένη 29/7/2014 η ομάδα θα χορέψει στο Ενετικό λιμάνι των Χανίων. Θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από την Ρόδο και τα Δωδεκάνησα.
Την ομάδα μας θα πλαισιώσουν οι μουσικοί Μιχάλης Λαουντός στην λίρα και Κων/νος Μακρής στο λαούτο. Στα φωνητικά Μιχάλης Λαουντός και Νίκη Εξαδακτύλου.
Η αποστολή θα παραμείνει στο νησί ως την ερχόμενη Πέμπτη, όπου και θα επιστρέψει στη Ρόδο.
Για το Δ.Σ.
Μπάτης Νίκος

 

Λίγα λόγια για τα Χανιά…  από την Βικιπαίδεια
Τα Χανιά είναι παραλιακή πόλη της βορειοδυτικής Κρήτης, ένας από τους σημαντικότερους λιμένες της, και πρωτεύουσα του νομού Χανίων. Καταλαμβάνει έκταση περίπου δεκατριών τετραγωνικών χιλιομέτρων και, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, έχει πληθυσμό 55.838 κατοίκων και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού μετά το Ηράκλειο. Μετά τη συνένωση των Καποδιστριακών Δήμων Σούδας, Κεραμειών, Ελ. Βενιζέλου,Θερίσου,Ν. Κυδωνίας με τον Δήμο Χανίων, αυτός αριθμεί πλέον των 100.000 κατοίκων. Υπήρξε σημαντική μινωική πόλη και έχει ταυτισθεί με την αρχαία Κυδωνία.

lim-xan
Το ενετικό λιμάνι των Χανίων

από τον ιστότοπο του Δήμου Χανίων
Τα Χανιά διακρίνονται από μια εξαιρετικά πλούσια πολιτιστική παράδοση. Η λαϊκή κρητική παράδοση αποτυπώνεται ιδιαίτερα στην τέχνη (σε υφαντά, σεβρέδες, χαλιά πετσέτες κ.λ.π) και εκφράζει την καλαισθησία και την καλλιτεχνική διάθεση των κατοίκων των Χανίων. Απλές γυναίκες στα χωριά, αλλά και συνεταιριστικές οργανώσεις δημιουργούν κεντητά από μετάξι ή μαλλί. Στα Χανιά ακόμη μπορείτε να βρείτε μοναδικά χειροτεχνήματα από γυαλί, ξύλο και μέταλλο, καθώς και εργαστήρια με είδη κεραμικής, ξυλογλυπτικής και μεταλλουργίας.
Αξιωσημείωτη επίσης είναι η τέχνη της παραγωγής των στιβανιών, στην οδό Σκρύδλοφ στα Χανιά. Χαρακτηριστικά είναι και τα κρητικά μαχαίρια με τα ευρηματικά τετράστιχα.
Ο επισκέπτης έχει πολλές ευκαιρίες να εμπλουτίσει το ταξίδι του, παρακολουθώντας τις πολυποίκιλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται σε κάθε περιοχή του νησιού, να συμμετάσχει στα δρώμενα, τα οποία συνδέονται με γοητευτικά έθιμα και να γνωρίσει άγνωστες αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πτυχές της κρητικής λαϊκής κληρονομιάς.