Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Ιστολόγιο » Γρίπη των σκύλων: Eιδικοί εξηγούν τι είναι και αν πρέπει να ανησυχούμε

Γρίπη των σκύλων: Eιδικοί εξηγούν τι είναι και αν πρέπει να ανησυχούμε

Η γρίπη των σκύλων είναι ένας ιός της γρίπης των πτηνών που έχει προσαρμοστεί στον οργανισμό των σκύλων. Μάλιστα αυτός ο τύπος γρίπης είναι εξαιρετικά μεταδοτικός μεταξύ των σκύλων, -ενώ μπορεί να κολλήσουν και γάτες-, μεταδίδεται μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων και ελλοχεύει ο κίνδυνος, να μολύνει τους ανθρώπους, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

από HS Team

Ο καθηγητής James Wood, επικεφαλής του τμήματος κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μιλώντας στον Independent σημείωσε: «Οι αλλαγές στον ιό των σκύλων προφανώς τον καθιστούν καλύτερα προσαρμοσμένο για μετάδοση μέσα στα θηλαστικά, όπως θα περίμενε κανείς μετά από τόσο μακρά περίοδο στους σκύλους». Ο ιός προέρχεται από έναν τύπο γρίπης των πτηνών που ονομάζεται H3N2 , ο οποίος μόλυνε για πρώτη φορά σκύλους περίπου το 2006 και τώρα έχει εξελιχθεί σε μια μορφή γρίπης των πτηνών προσαρμοσμένη στα θηλαστικά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η γρίπη των πτηνών δεν μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, υπήρχαν πάντα ανησυχίες μεταξύ των ειδικών ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αφού ο ιός ήταν σε θέση να εγκατασταθεί σε ένα είδος θηλαστικού, το οποίο θα μπορούσε με τη σειρά του να μεταδοθεί μεταξύ των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, αναφέρει ο καθηγητής.

Μελέτες σε 4.000 σκύλους στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Κίνας εξέτασαν τους κινδύνους εξάπλωσης του στελέχους. Οι ειδικοί της γρίπης των πτηνών διαπίστωσαν ότι ο ιός ήταν «πιο ικανός» να «αναγνωρίσει τους υποδοχείς των ανθρώπινων κυττάρων και να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα».

Έχουν μολυνθεί έξι σκυλιά

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό eLife: «Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι οι σκύλοι μπορεί να χρησιμεύσουν ως ενδιάμεσοι για την προσαρμογή των ιών της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο». Έξι σκυλιά μολύνθηκαν σκόπιμα με τα γνωστά στελέχη της γρίπης των σκύλων του H3N2, αλλά διαπιστώθηκε ότι ο καθένας εμφάνισε «απλώς ήπια αδιαθεσία», με συμπτώματα όπως πυρετό, φτέρνισμα και βήχα.

Τι είναι η γρίπη των σκύλων

Πρόκειται για τον ιό της γρίπης των πτηνών ο οποίος έχει «προσαρμοστεί» στον οργανισμό των σκύλων. Η μετάδοσή του γίνεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων. Είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός μεταξύ των σκύλων και μπορεί να εξαπλώνεται γρήγορα σε περιβάλλοντα που τα ζώα βρίσκονται κοντά μεταξύ τους, όπως πάρκα σκύλων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας, εγκαταστάσεις περιποίησης, καταφύγια και κτηνιατρεία ή κλινικές.

Τα συμπτώματα

Πυρετός
Βήχας
Ανορεξία
Φτέρνισμα

Υπάρχει θεραπεία;

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη γρίπη των σκύλων, υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που μπορεί να συνταγογραφήσει ο κτηνίατρός σας για να κάνει το ζωάκι σας να νιώθει κάπως καλύτερα, όπως παυσίπονα και κατασταλτικά του βήχα, δήλωσε η Lori Teller, πρόεδρος της Αμερικανικής Κτηνιατρικής Ένωσης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Κτηνιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών του Texas A&M. «Αλλά μην χρησιμοποιείτε ανθρώπινα φάρμακα, επειδή ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι τοξικά σε σημείο που να είναι δυνητικά θανατηφόρα», ξεκαθάρισε.