Λαοθάλασσα μπροστά στη Βουλή

Χιλιάδες αγροτών και μέλη του ΠΑΜΕ διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας ζητώντας την απόσυρση των σχεδίων της κυβέρνησης – Ομάδες αγροτών αποχωρούν από το Σύνταγμα – Άγνωστο αν θα πραγματοποιηθεί το απογευματινό συλλαλητήριο

Χιλιάδες αγρότες και μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν και το πρωί του Σαββάτου έξω από τη Βουλή – λίγες ώρες μετά το μεγαλειώδες συλαλλητήριο της Παρασκευής – για να διαδηλώουν κατά των μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

«Εμείς τα παιδιά μας τα θέλουμε στην Ελλάδα, όχι στο εξωτερικό. Οι 222 βουλευτές που ψήφισαν τα Μνημόνια, ας τα στείλουν αυτοί» είπε ένας από όσους πήραν το λόγο στη συγκέντρωση.

«Τώρα με τα πόδια ή με τα τρακτέρ μήπως ήρθε η ώρα για νέο Κιλελέρ;» αναρωτήθηκε μέσω ενός συνθήματος ένας δεύτερος ομιλητής

Ωστόσο μετά τη λήξη της συγκέντρωσης ομάδες αγροτών αποχώρησαν από την πλατεία Συντάγματος με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να είναι άγνωστο αν θα πραγματοποιηθεί το απογευματινό συλλαητήριο στο οποίο, κατά πληροφορίες, θα έδιναν το παρών και ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες που επίσης διαμαρτύρονται για τα σχέδια της κυβέρνησης.

Οι αγρότες από τη Θεσσαλία, την Κρήτη, την Πελοπόννησο ενισχύθηκαν σήμερα και από τους συναδέλφους τους από την Ημαθία και τον Προμαχώνα.

«Αν δεν πάρουν πίσω τα σχέδιά τους, εμείς δεν θα φύγουμε από εδώ» διεμήνυαν, πάντως, νωρίτερα οι εκπρόσωποί των μπλόκων αλλά ο Βαγγέλης Μπούτας εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Μπλόκων, ανακοίνωσε στη συγκέντρωση ότι οι αγρότες ανά την Ελλάδα θα πάρουν αποφάσεις για την κλιμάκωση από την ερχόμενη Δευτέρα σε συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στα μπλόκα.

Μιλώντας στο protothema.gr, το πρώτο πρωινό που τους βρήκε στο Σύνταγμα, μετά την διανυκτέρευσή τους στις σκηνές, οι αγρότες από την Κρήτη δίνουν το στίγμα τους: «Δεν πρόκειται να αποχωρήσουμε από εδώ, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε».

Ενδεικτική η δήλωση του μέλους της Συντονιστικής Ρίζου Μαρούδα, προϋπόθεση για να προσέλθουν οι αγρότες στο τραπέζι του διαλόγου είναι η απόσυρση των εξεταζόμενων μέτρων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Εκ μέρους του μπλόκου του Προμαχώνα ο κ. Γιάννης Τουρτούρας ανέφερε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα, ενώ ο κ. Γιάννος Βάγγος από το μπλόκο του Κάστρου απηύθυνε κάλεσμα ενότητας γιατί, όπως είπε, «έρχονται δύσκολες ημέρες».
Κατασκήνωσαν στο Σύνταγμα

Εκατοντάδες ήταν, στο μεταξύ, οι αγρότες που πέρασαν το βράδυ τους στην πλατεία Συντάγματος, όπως είχαν άλλωστε εξαγγείλει, προκειμένου να δηλώσουν τη διαφωνία τους με τα σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

«Έχω μια σύνταξη πείνας, δύσκολα βγαίνει ο μήνας. Μαύρα γεράματα θα περάσω», τραγουδούσαν οι αγρότες.

Μάλιστα, έφτιαξαν και φασολάδα και φακές για να φάνε, ενώ μοίρασαν το φαγητό που ετοίμασαν και σε όσους Αθηναίους έσπευσαν στο Σύνταγμα για να τους συμπαρασταθούν.