Ο διάσημος νευροεπιστήμονας και καθηγητής στην Ιατρική Σχολής του Στάνφορντ, Δρ Andrew Huberman, δίνει πολύτιμες συμβουλές για όσους θέλουν να αποκαταστήσουν τη σχέση τους με τον ύπνο
ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Συμβαίνει συχνά ο ύπνος να μη μας χαρίζεται ακόμα και αν προηγήθηκε μια υπερ-εξαντλητική ημέρα. Παρά την κούραση -και με βεβαιότητα ότι δε θα ανοίξουμε τα μάτια πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι– δεν έχουν περάσει παρά 4-5 ώρες και είμαστε ξαφνικά «στο πόδι». Οι συνέπειες από τον λιγοστό ύπνο δε θα περιοριστούν στη μειωμένη λειτουργικότητα και κακή διάθεση· η ελλιπής ξεκούραση θα έχει σοβαρό κόστος για την υγεία.
Πάνω από 1 στους 1ο σε Αμερική και Ευρώπη υποφέρουν από αϋπνία και άλλες διαταραχές του ύπνου. Παρότι υπάρχουν tips για περισσότερη ενέργεια την επόμενη ημέρα, είναι προτιμότερο να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης και μαζί όλα τα σημαντικά οφέλη του.
Ο Δρ Andrew Huberman, Ph.D., νευροεπιστήμονας και καθηγητής στο Τμήμα Νευροβιολογίας, Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ, μοιράστηκε στο LinkedIn πολύτιμες συμβουλές για όσους πετάγονται στη μέση της νύχτα και δυσκολεύονται να ξανακοιμηθούν. «Εάν σας συμβαίνει αυτό, είναι πιθανό να έχετε διαταράξει την κύρια ανάγκη του οργανισμού σας για ύπνο, λόγω της συσσώρευσης αδενοσίνης ή άλλων παραγόντων» γράφει στην ανάρτησή του, τονίζοντας ότι οι επόμενες 2-3 ώρες ύπνου, που θα ακολουθούσαν κανονικά, είναι ζωτικής σημασίας, καθώς «κατά τη διάρκειά τους πραγματοποιούνται αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη μάθηση».