Νίσυρος: Εγκρίθηκε προγραμματική σύμβαση 120.000 ευρώ για την ανάδειξη του Γεωπάρκου UNESCO

0
5

Στην έγκριση προγραμματικής σύμβασης με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) για έργα προστασίας και ανάδειξης των ηφαιστειακών γεωτόπων της Νισύρου και για νέες δράσεις προβολής του Γεωπάρκου προχώρησε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Νισύρου (ΔΗΚΕΝ).

Με την υπ’ αριθμόν 57/2026 απόφαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΗΚΕΝ ενέκρινε ομόφωνα τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης και εξουσιοδότησε τον πρόεδρό του για την υπογραφή της. Το συνολικό ύψος του σχεδιαζόμενου έργου ανέρχεται σε 120.000 ευρώ με ΦΠΑ και προβλέπει παρεμβάσεις σε χαρακτηριστικούς γεωτόπους του νησιού, νέα υποδομή ενημέρωσης, δράσεις για τη βιοποικιλότητα, εκπαιδευτικό υλικό και εκδηλώσεις ενημέρωσης.

Η απόφαση αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά την ένταξη του Γεωπάρκου Νισύρου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO στις 24 Απριλίου 2026. Το σχετικό σχέδιο σύμβασης επισημαίνει ότι η διεθνής αναγνώριση δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για την προστασία, την ερμηνεία και την προβολή της γεωλογικής κληρονομιάς του νησιού, καθώς και για την ανάπτυξη βιώσιμων μορφών γεωτουρισμού.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της προγραμματικής σύμβασης ανέρχεται σε 96.774,19 ευρώ πλέον ΦΠΑ, δηλαδή σε 120.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Την πλήρη χρηματοδότηση αναλαμβάνει, σύμφωνα με το σχέδιο, ο ΟΦΥΠΕΚΑ, ενώ η ΔΗΚΕΝ θα είναι ο φορέας υλοποίησης.

Η προβλεπόμενη διάρκεια της σύμβασης είναι 12 μήνες από την υπογραφή της, με δυνατότητα παράτασης κατόπιν αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων και έγγραφης τροποποίησης.

Το έργο χωρίζεται σε δύο βασικές ομάδες δράσεων: η πρώτη, ύψους 54.000 ευρώ, αφορά την ανάδειξη και προστασία εμβληματικών γεωτόπων της Νισύρου, ενώ η δεύτερη, ύψους 66.000 ευρώ, επικεντρώνεται στην προβολή, την ενημέρωση, τη βιοποικιλότητα και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Μεταξύ των σημαντικότερων παρεμβάσεων είναι η προστασία και ανάδειξη των φρεατικών κρατήρων της καλδέρας στην περιοχή Λακκί, όπου καταγράφεται έντονη υδροθερμική δραστηριότητα.

Το σχέδιο αναφέρεται στους κρατήρες Πολυβώτη και Φλέγεθρον, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον Στέφανο, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος κρατήρας της Νισύρου.

Για τη συγκεκριμένη δράση προβλέπονται σήμανση και οριοθέτηση διαδρομών, με προϋπολογισμό 10.000 ευρώ και διάρκεια τριών μηνών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την ανάδειξη μιας χαρακτηριστικής ροής λάβας στα ανώτερα τμήματα των τοιχωμάτων της καλδέρας, με τοποθέτηση σχετικής σήμανσης και προϋπολογισμό 6.000 ευρώ.

Άλλα 6.000 ευρώ προβλέπονται για τις μαξιλαροειδείς λάβες στο Μανδράκι, παράκτιους και υποθαλάσσιους ηφαιστειακούς σχηματισμούς που δημιουργήθηκαν κατά τα πρώιμα στάδια σχηματισμού του ηφαιστειακού οικοδομήματος της Νισύρου.

Ξεχωριστή παρέμβαση προβλέπεται και για τις αποθέσεις κίσσηρης στο Ακρωτήριο Κατσούνι, οι οποίες καταγράφουν κρίσιμα στάδια της ηφαιστειακής εξέλιξης και της δημιουργίας της καλδέρας. Η δράση έχει επίσης προϋπολογισμό 6.000 ευρώ.

Στο πρόγραμμα εντάσσεται ακόμη ο γεώτοπος Παρλέτια, όπου βρίσκονται ρυολιθικός λαιμός και θόλοι λάβας που συγκροτούν το ανατολικό χείλος της καλδέρας, με αντίστοιχη πρόβλεψη για σήμανση και ανάδειξη.

Μία από τις μεγαλύτερες επιμέρους παρεμβάσεις της πρώτης ομάδας δράσεων αφορά τη δημιουργία σημείου γεωλογικής πληροφόρησης στους Πάλους.

Προβλέπεται η κατασκευή και τοποθέτηση μικρής υπαίθριας υποδομής – κιόσκι – σε σημείο του λιμανιού, με στόχο τη βελτίωση της ενημέρωσης και της εμπειρίας των επισκεπτών.

Ο προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται σε 20.000 ευρώ με ΦΠΑ, με προβλεπόμενο χρόνο υλοποίησης έξι μηνών.

Σημαντικό μέρος του προγράμματος αφορά όχι μόνο τη γεωλογική, αλλά και τη φυσική κληρονομιά της Νισύρου.

Για την ανάδειξη της βιοποικιλότητας του Γεωπάρκου προβλέπονται 40.000 ευρώ, με βασικό παραδοτέο την παραγωγή έντυπου οδηγού και επιμέρους ενημερωτικών φυλλαδίων με σύγχρονο σχεδιασμό.

Η συγκεκριμένη δράση έχει διάρκεια εννέα μηνών και στοχεύει στην παρουσίαση της χερσαίας και θαλάσσιας βιοποικιλότητας τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε εκπαιδευτικές και επιστημονικές ομάδες.

Ένα ακόμη σκέλος του έργου αφορά την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τις σχολικές επισκέψεις στο Γεωπάρκο.

Με προϋπολογισμό 10.000 ευρώ, προβλέπεται η δημιουργία ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών πακέτων με lesson plans, φύλλα εργασίας, δραστηριότητες διερεύνησης και ψηφιακό υλικό προσαρμοσμένο σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Παράλληλα, προβλέπονται δράσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης, με εξειδικευμένα σεμινάρια κατάρτισης και ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις για την τοπική κοινωνία. Για τις δύο αυτές κατηγορίες προβλέπονται 8.000 ευρώ αντίστοιχα.

Στο επίκεντρο η νέα ιδιότητα της Νισύρου ως Γεωπάρκου UNESCO

Η προγραμματική σύμβαση συνδέεται άμεσα με τη νέα διεθνή θέση της Νισύρου μετά την αναγνώρισή της από την UNESCO.

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι η μοναδική ηφαιστειακή ταυτότητα, το ενεργό υδροθερμικό πεδίο, η καλδέρα και οι πολυάριθμοι γεώτοποι που αποτυπώνουν την εξέλιξη του ηφαιστειακού συστήματος του Νοτίου Αιγαίου δημιουργούν ανάγκη για στοχευμένη προστασία και ανάδειξη. Παράλληλα, η σύνδεση της γεωλογίας με την πλούσια χερσαία και θαλάσσια βιοποικιλότητα ενισχύει τον πολυθεματικό χαρακτήρα του Γεωπάρκου.

Η προβολή αποτελεί, μάλιστα, και σύσταση της UNESCO προς το νέο Γεωπάρκο, ενόψει της επαναξιολόγησής του το 2029, γεγονός που προσδίδει πρόσθετη βαρύτητα στις παρεμβάσεις που προγραμματίζονται.

Η απόφαση της ΔΗΚΕΝ εγκρίνει τη σύναψη της σύμβασης και την εξουσιοδότηση για την υπογραφή της· συνεπώς πρόκειται για το θεσμικό βήμα που ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση του προγράμματος και όχι για ανακοίνωση ότι το σύνολο των έργων έχει ήδη εκτελεστεί. Η απόφαση έλαβε τον αριθμό 57/2026.

money-tourism.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here