27.7 C
Rhodes
21 - 07 - 2024

Η Τουρκία ζητά αποστρατικοποίηση Ρόδου, Καστελορίζου, Καρπάθου και Κάσσου

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Νέα αναφορά της Άγκυρας σε «Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης» με αφορμή προβοκάτσια στο Πολύανθο Ροδόπης.

Με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να φτάνει στην Τουρκία όπου θα έχει αύριο συνάντηση με τον τούρκο ομολογό του Χακάν Φινταν, η Άγκυρα αντί να προσπαθήσει έστω να διατηρήσει το όποιο κλίμα ηρεμίας έχει απομείνει, προτιμά την τακτική των προκλήσεων.

Με αφορμή τον βανδαλισμό μουσουλμανικών τάφων στο χωριό Πολύανθος της Ροδόπης, η Άγκυρα βρήκε αφορμή για να μιλήσει και πάλι για «Τουρκική Μειονότητα» στη Δυτική Θράκη και να εγκαλέσει την Ελλάδα να την προστατέψει…

Συγκεκριμένα σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Πρέσβη Tanju Bilgiç, ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τις αναφορές του Τύπου σχετικά με το σπάσιμο ταφόπλακων σε τουρκικό νεκροταφείο στη Δυτική Θράκη αναφέρει:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την πράξη του σπασίματος των ταφόπλακων στο νεκροταφείο της τουρκικής μειονότητας στο Narlıköy της Δυτικής Θράκης από αγνώστους το Σαββατοκύριακο. Σημειώσαμε τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με το προαναφερθέν αποτρόπαιο περιστατικό, αναφέροντας ότι έχει ξεκινήσει έρευνα. Αναμένουμε οι δράστες να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατό, να καταδικαστούν στην τιμωρία που τους αξίζει και να διευκρινιστούν οι λόγοι πίσω από το περιστατικό από τις ελληνικές αρχές. Μεταφέρουμε τις καλύτερες ευχές μας στους συμπατριώτες μας που ζουν στο Narlıköy και μοιραζόμαστε τη θλίψη τους. Το γεγονός ότι ακόμη και τα νεκροταφεία των μουσουλμάνων στοχοποιούνται στο πλαίσιο του αυξανόμενου αντι-ισλαμισμού σε όλη την Ευρώπη αποκαλύπτει τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα του αγώνα που πρέπει να δοθεί για να υπερασπιστούμε τις κοινές μας ανθρώπινες αξίες. Καλούμε τη γείτονά μας Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, να αποτρέψει στο μέλλον παρόμοιες ενέργειες και να εξασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Η απάντηση ήρθε δια στόματος του ΓΓ Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή: «Ο βανδαλισμός τάφων στο μουσουλμανικό νεκροταφείο του Πολύανθου στο νομό Ροδόπης αποτελεί ντροπή και ύβρη που συναντά την αποδοκιμασία όλων μας. Η Αστυνομία αμέσως μόλις ενημερώθηκε, ξεκίνησε τη διεξαγωγή έρευνας για να βρεθούν οι ένοχοι και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ελπίζουμε αυτή η έρευνα να δώσει απαντήσεις και για τα κίνητρα μιας τέτοιας αδιανόητης πράξης. Ο Πολύανθος πρόσφατα δοκιμάστηκε σκληρά από την μεγάλη πυρκαγιά και οι κάτοικοί του, ενωμένοι, υποστήριξαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο έργο τους. Η Ελληνική Πολιτεία είναι ο εγγυητής ότι αυτή η ενότητα δεν θα απειληθεί από κανέναν».

Η Τουρκία δεν έμεινε όμως μόνο εκεί καθώς με αφορμή την δέσμευση περιοχών στο τρίγωνο Ρόδου, Καστελορίζου, Καρπάθου για την άσκηση Παρμενίων ζητά τα νησιά Καστελόριζο, Κάρπαθος, Κάσσος, Ρόδος να μην συμπεριληφθούν στην άσκηση που προγραμματίζουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου, θέτοντας θέμα αποστρατικοποίησης των νησιων αυτών.

Αν σε αυτές προσθέσει κανείς και τις προκλήσεις όπως η αναφορά Ερντογάν για την καταστροφή της Σμύρνης από τους Έλληνες το 1922 και η επίθεση σε βάρος των κυανόκρανων στην Πύλα της Κύπρου όπου η Τουρκία προσπάθησε να αλλάξει το status quo, τότε το κλίμα στη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών με απώτερο στόχο την δημιουργία ενός πλαισίου για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη όπου το ζητούμενο θα είναι μια συμφωνία για από κοινού προσφυγή στη Χάγη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, μόνο θετικό δεν θα πρέπει να είναι.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΡΟΗ