22.8 C
Rhodes
19 - 05 - 2024

Shoebill: Το «χαζό» πτηνό που φτάνει το 1,5 μ., σκοτώνει τα αδέλφια του και τρώει κροκοδειλάκια

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Με όψη προϊστορική έως… οργισμένη, μπορεί να φτάσει σε ύψος έναν άνθρωπο και είναι εξοπλισμένο με ένα αιχμηρό ράμφος μήκους 30 εκατοστών. 

Ο ιπτάμενος αυτός γίγας λέγεται shoebill ή φαλαινοκέφαλος (Balaeniceps rex) και ζει στην Αφρική. 

Το γιγάντιο ράμφος του, το τρίτο μεγαλύτερο του πλανήτη, και τα μακριά, κοκαλιάρικα πόδια του το καθιστούν τρομακτικό θηρευτή ενέδρας: Στέκεται παντελώς ακίνητο προτού ορμήσει για να αρπάξει το ανυποψίαστο θήραμά του και να το καταπιεί ολόκληρο.

Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα που είχε δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Journal of African Ornithology, το πιο κοινό γεύμα (71% της τροφής του) του πελεκανόμορφου αυτού πτηνού είναι τα γατόψαρα. Ωστόσο, το shoebill τρέφεται και με χέλια, φίδια, ακόμη και μικρά κροκοδειλάκια

Τα shoebills είναι ως επί το πλείστον μοναχικά πτηνά και τα ζευγάρια είναι μονογαμικά. Το θηλυκό κάνει έως τρία αυγά τη φορά. Ωστόσο, λόγω ακραίας… αδελφικής αντιπαλότητας μόνο ο ένας νεοσσός επιβιώνει μέχρι την ενηλικίωση, συνήθως ο πρωτότοκος, που είτε διαγκωνίζεται με τα αδέλφια του για τροφή είτε τα σκοτώνει. Ουσιαστικά, ο δεύτερος ή ο τρίτος νεοσσός λειτουργούν ως… εφεδρικοί, στην περίπτωση που δεν καταφέρει να επιβιώσει ο πρωτότοκος. 

Τη συμπεριφορά αυτή περιέγραφε ο sir Ντέιβιντε Ατένμπορο σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC, όπου φαινόταν ο μεγαλύτερος νεοσσός να δαγκώνει το μικρότερο αδέλφι του, με τη μαμά shoebill σε ρόλο κοινού παρατηρητή. 

Παρότι συχνά συγχέεται με τον πελαργό, το shoebill είναι στην πραγματικότητα το μόνο μέλος της οικογένειας Φαλαινοκεφαλιδών (Balaeniceps) με πλησιέστερο… εν ζωή συγγενή του τον πελεκάνο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΡΟΗ