Με τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης στη χώρα μας να μειώνονται συνεχώς, η συνήθεια ορισμένων να «καβατζώνουν» τη θέση μπροστά από το σπίτι τους γίνεται ακόμα πιο εκνευριστική, παρόλο που επιφέρει υψηλό πρόστιμο.
Η εύρεση θέσης στάθμευσης στις ελληνικές πόλεις αποτελεί μια καθημερινή πρόκληση για τους οδηγούς, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Δυστυχώς, η κατάσταση επιδεινώνεται όταν ορισμένοι πολίτες επιλέγουν να καταλάβουν αυθαίρετα δημόσιους χώρους στάθμευσης, χρησιμοποιώντας γλάστρες ή άλλα αντικείμενα.
Αυτή η πρακτική, εκτός από παράνομη, αποτελεί και μια σημαντική πηγή εκνευρισμού για τους υπόλοιπους οδηγούς, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν ατελείωτους γύρους προκειμένου να βρουν λίγα ελεύθερα μέτρα.
Οι λόγοι για τους οποίους ορισμένοι πολίτες καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους στάθμευσης με γλάστρες ποικίλλουν. Ορισμένοι το κάνουν για να εξασφαλίσουν μια θέση στάθμευσης κοντά στην κατοικία ή την επιχείρησή τους, ενώ άλλοι το θεωρούν ως μια μορφή επέκτασης του ιδιωτικού τους χώρου.
Ακόμα κι η κατάληψη από κάδους για μπάζα ή το κλείσιμο χώρου για εργασίες μπορεί να θεωρηθεί παράνομη, αν οι ιθύνοντες δεν έχουν πάρει την κατάλληλη άδεια από τις αρμόδιες αρχές.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), η αυθαίρετη κατάληψη δημόσιου χώρου στάθμευσης με οποιοδήποτε αντικείμενο απαγορεύεται ρητά. Συγκεκριμένα το Άρθρο 48 αναφέρει: «η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς».
Η παράβαση αυτή τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ. Επιπλέον, η αρμόδια αρχή μπορεί να προβεί στην απομάκρυνση των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται για την κατάληψη του χώρου.