21 C
Rhodes
19 - 10 - 2025

Ευαγγελία Μ. Παναή: Αγία Μαρίνα, Παραδείσι Ρόδου

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Σας παρουσιάζω ένα παράξενο φαινόμενο, που πιστεύω πως δεν του έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ως τώρα:
σε ένα τόσο μικρό εκκλησάκι, υπάρχουν συνολικά τέσσερις εικόνες της Αγίας Μαρίνας, όλες παλαιές και όλες διαφορετικές μεταξύ τους.

Οι δύο πρώτες, είναι τοιχογραφίες, με την Αγία Μαρίνα σε σχεδόν φυσικό μέγεθος και ευρίσκονται μέσα σε εσοχές των δύο χοντρών, παμπάλαιων, πέτρινων πλα’ι’νών τοίχων, του ανατολικού, δηλαδή του παλαιότερου τμήματος της εκκλησίας. Βρίσκονται δεξιά και αριστερά του τέμπλου.

Η τρίτη εικόνα της Αγίας Μαρίνας, η οποία ευρίσκεται στο δεξιό (νότιο) άκρο του παλαιού, ξυλόγλυπτου τέμπλου, αποκαλύφθηκε κατά την ανακαίνιση και επανατοποθέτηση στη θέση του, του παλαιού τέμπλου και φέρει χειρόγραφη χρονολόγηση, 1759.

Και τέλος, η μικρή, φορητή ξύλινη εικόνα, η οποία για πολλά χρόνια ήταν κρεμασμένη μέσα στο Ιερό της εκκλησίας και προσφάτως τοποθετήθηκε στο ειδικό, ξυλόγλυπτο πλαίσιο, ώστε να χρησιμοποιείται στην περιφορά και λιτάνευση που γίνεται στο χωριό, ανήμερα το πρωί της εορτής, κάθε χρόνο.

Υπάρχει και μια πέμπτη, μεγάλη φορητή εικόνα της Αγίας Μαρίνας, η οποία χρησιμοποιείτο στην περιφορά για δεκαετίες, έως και πριν λίγα χρόνια, η οποία δεν είναι πια μέσα στην εκκλησία. Αν δεν κάνω λάθος, έχει μεταφερθεί σε ένα άλλο εκκλησάκι του Παραδεισίου.

Όλες αυτές οι παμπάλαιες, τόσες πολλές και τόσο διαφορετικές ως προς την παλαιότητα της δημιουργίας τους, το μέγεθος, την θέση και την τεχνοτροπία τους, εικόνες της Αγίας Μαρίνας μέσα σε ένα τόσο μικρό σχετικά εκκλησάκι, σίγουρα φανερώνουν, την απόλυτη και αδιάλυπτη πίστη, λατρεία, αφοσίωση και σεβασμό των κατοίκων του χωριού μας, της Βιλλανόβας και του Παραδεισίου, διαχρονικά μέσα στο πέρασμα των αιώνων, προς την αγαπημένη μας Αγία Μαρίνα.

Όταν επισκεφθείτε την εκκλησία μας, για να προσκυνήσετε, αξίζει να παρατηρήσετε και να θαυμάσετε την κάθε μία από αυτές τις πάνσεπτες εικόνες της Αγίας Μαρίνας μας!

Χρόνια πολλά και καλά, με την χάρη και την ευλογία της αγαπημένης μας Αγίας Μαρίνας,
σε όλους και όλες, τους απανταχού Παραδεισιώτες και τις Παραδεισιώτισσες!

Χρόνια πολλά, καλά και ευτυχισμένα
στις Μαρίνες και στους Μαρίνους!

Χρόνια πολλά, καλά και ευλογημένα
σε όλες και όλους σας,
Αγαπημένοι μου φίλοι!

Ευαγγελία Μ. Παναή
Φιλόλογος – Επιχειρηματίας
Παραδεισιώτισσα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΡΟΗ