Η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ξανά η οικονομία της Τουρκίας, στον απόηχο της σύλληψης του μοναδικού άξιου αμφισβητία της παντοδυναμίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αλλά και της αναταραχής από την ανακοίνωση των δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει αναγκάσει τον πρόεδρο της Τουρκίας να δώσει εντολή να αρχίσουν να καίγονται τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η τουρκική λίρα στο 38 έναντι του δολαρίου.
Η πλεονάζουσα ρευστότητα σε λίρες στο τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας στις 7 Απριλίου έγινε αρνητική για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο.
Όταν η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) αγοράζει συνάλλαγμα, το διοχετεύει στις τοπικές τράπεζες λίρες σε αντάλλαγμα, ενισχύοντας την πλεονάζουσα ρευστότητα λίρας στο σύστημα.
Η πλεονάζουσα ρευστότητα εκτοξεύθηκε και ξεπέρασε το ένα τρισ. λίρες, αριθμός που είχε παρατηρηθεί μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.
Από τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στις 19 Μαρτίου, η TCMB πουλάει συναλλάγματα για να διατηρήσει τη λίρα σταθερή, απορροφώντας ρευστότητα από το σύστημα.
Παρόλο που η αρχή έχει επίσης ξεκινήσει ένα επιθετικό πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (παροχή ρευστότητας σε λίρες σε αντάλλαγμα για χρεόγραφα) για να αποφύγει περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, οι πωλήσεις συναλλάγματος έχουν φθάσει σε επίπεδα που απορροφούν την επιπλέον ρευστότητα που παρέχεται μέσω αυτού του καναλιού.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πωλεί επίσης έντοκα γραμμάτια ρευστότητας, πραγματοποιεί δημοπρασίες για καταθέσεις και αυξάνει τις απαιτήσεις για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα για χάρη της απορρόφησης της πλεονάζουσας ρευστότητας σε λίρες από το σύστημα.
Στις 8 Απριλίου, το BloombergHT ανέφερε επίσης ότι η τεκμαρτή μεταβλητότητα 3 μηνών της ισοτιμίας δολαρίου – τουρκικής λίρας παραμένει πάνω από το επίπεδο του 20%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά αναμένει απότομες υποτιμήσεις της λίρας στο μέλλον. Πέραν τούτων, το ΒloombergHT ανέφερε ότι οι carry traders έκλεισαν θέσεις στη λίρα αξίας 3,3 δισ. δολαρίων την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου και άλλα 7,2 δισ. δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 28 Μαρτίου.
Όπως γράφτηκε πριν από λίγες μέρες, οι ξένοι επενδυτές πούλησαν ομόλογα σε λίρες αξίας 3,9 δισ. δολαρίων τις δύο εβδομάδες που έληξαν στις 28 Μαρτίου.
Στις 8 Απριλίου, η @VeFinans έγραψε ότι οι καταθέσεις των Τούρκων σε συνάλλαγμα αυξήθηκαν κατά 5,5 δισ. δολάρια μεταξύ 14 και 18 Μαρτίου, επιπλέον των συνδυασμένων εκροών χαρτοφυλακίου ύψους 14,4 δισ. δολαρίων (10,5 δισ. δολάρια carry, 1,1 δισ. δολάρια μετοχές και 2,8 δισ. δολάρια κρατικά ομόλογα λιρών).
Την ίδια περίοδο, τα καθαρά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας, εξαιρουμένων των στοιχείων ανταλλαγής εκτός ισολογισμού μειώθηκαν κατά 27,7 δισ. δολάρια, ενώ η αρχή πούλησε επίσης προθεσμιακά συμβόλαια με διακανονισμό σε λίρα αξίας 2,3 δισ. δολαρίων σε τοπικούς δανειστές, ανεβάζοντας τη συνολική παρέμβαση σε καθαρά 30 δισ. δολάρια.
Το κυβερνητικό καθεστώς έχει ακόμη το περιθώριο να κάψει μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ακόμη χωρίς να πληγεί εκτιμούν αναλυτές.
Για να μπουν αυτές οι εκτιμήσεις και σε ένα αριθμητικό πλαίσιο, φαίνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχουν το περιθώριο να κάψουν επιπλέον 60-70 δισ. δολάρια χωρίς να πληγωθούν.
ΠΚ