Με δύο τρία έξτρα στοιχεία στη διακόσμηση, αναβαθμίσαμε ένα απλό κέικ σοκολάτας και το μεταμορφώσαμε σε γλυκό γιορτινό και σπέσιαλ.
1′ 45″ χρόνος ανάγνωσης
Κομμάτια: 10
Για το κέικ
- 1/2 κούπα βούτυρο + λίγο για τη φόρμα
- 300 γρ. (1½ κούπα) ζάχαρη
- 3 αυγά
- 55 γρ. (1/2 κούπα) κακάο + λίγο για τη φόρμα
- 100 γρ. (1/2 κούπα) ζεστό νερό
- 325 γρ. (2½ κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. (1 κούπα) ξινόγαλο ή 1 κούπα γάλα ανακατεμένο με 2 κουτ. σούπας ξίδι
Για τη γέμιση
- 300 γρ. τυρί κρέμα
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού (60 γρ.) ζάχαρη άχνη
Για το σερβίρισμα
- 1 φακελάκι τρίμμα σοκολάτας
Διαδικασία
- Για το κέικ σοκολάτας σαν τούρτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το κακάο με το νερό και ανακατεύουμε καλά για να μην έχει σβόλους το μείγμα. Το προσθέτουμε στο μείγμα του μίξερ.
- Σε άλλο σκεύος αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
- Σταδιακά προσθέτουμε στο μείγμα του μίξερ εναλλάξ αλεύρι με ξινόγαλο και παράλληλα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ. Σταματάμε μόλις ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα ή ταψάκι διαμέτρου 20-22 εκ. και την πασπαλίζουμε με κακάο (αντί για αλεύρι).
- Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι – αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.
- Το βγάζουμε, αφήνουμε να χλιαρύνει και το ξεφορμάρουμε.
- Αφού κρυώσει πολύ καλά, το κόβουμε οριζοντίως στη μέση με ένα μεγάλο μαχαίρι του ψωμιού, παίρνοντας δύο δίσκους (σαν παντεσπάνια).
- Βάζουμε τον ένα σε μια πιατέλα.
- Γέμιση
- Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη και, μόλις αρχίσει να πήζει λίγο, προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το τυρί κρέμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει σαντιγί.
- Απλώνουμε τη μισή σαντιγί πάνω στον δίσκο του κέικ, στην πιατέλα. Σκεπάζουμε με τον άλλο δίσκο κέικ και απλώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το τρίμμα σοκολάτας και σερβίρουμε.
- Πηγή: Γαστρονόμος