22.1 C
Rhodes
05 - 05 - 2024

Υπέροχος χαλβάς με καραμέλα

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Αντί να φτιάξουμε σιρόπι, ο Δημήτρης Μακρυνιώτης μάς προτείνει να φτιάξουμε καραμέλα και να την προσθέτουμε στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι. Και με αυτό το απλό κόλπο, ξαφνικά ο χαλβάς που ξέραμε γίνεται κάτι άλλο!

40′ προετοιμασία

1 ώρα αναμονή

Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά

Μερίδες: 9-10

  •  150 ml ελαιόλαδο
  •  300 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  •  400 γρ. ζάχαρη
  •  600 ml νερό
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα
  •  ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τον χαλβά με καραμέλα, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι το νερό να βράσει.
  2. Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί έως ότου γίνει καραμέλα (θα πάρει ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα). Προσοχή, να μην καεί!
  3. Μόλις γίνει η καραμέλα, προσθέτουμε σιγά σιγά το καυτό νερό ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, προσέχοντας τους καυτούς και έντονους υδρατμούς.
  4. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τυχόν κομμάτια καραμέλας που έχουν μείνει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί.
  6. Σιγά σιγά προσθέτουμε το καυτό σιρόπι καραμέλας και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει ο χαλβάς και όταν σέρνουμε την κουτάλα να μένει δρόμος.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κανέλα και το ξύσμα.
  8. Ανακατεύουμε μια τελευταία φορά και μοιράζουμε σε σκεύη της αρεσκείας μας (μπολάκια, ποτήρια ή φορμάκια) ή σε φόρμα του κέικ, που έχουμε λαδώσει ελαφρώς.
  9. Αφήνουμε 1 ώρα να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και ξεφορμάρουμε.

Δημήτρης Μακρυνιώτης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

ΡΟΗ